De mooiste ‘Vlecke’ van Friesland

Al het goede komt van ver, luidt het gezegde. Maar dat dat niet altijd opgaat, bewijst Joure wel. Kijk maar naar Douwe Egberts die zich in 1753 vestigde in het dorp. En ook de scheepsbouw kreeg er voet aan de grond. De mooiste skûtsjes ontstonden in Joure. De Friese staartklok is een mooi voorbeeld van hoe men de klok aan de galm kent: eigentijds en zo imposant dat deze vroeger in de hal opgehangen werd, zodat de prachtige klok voor iedereen binnen gehoorafstand was. Je raadt het al: made in Joure. Oog voor mooie dingen, het is de Jousters toevertrouwd. Kom het zelf beleven: de D.E.-koffie thee staat voor je klaar.

Joure telt zo’n 13.000 inwoners en staat daarmee qua inwoneraantal op de zesde plaats van Friesland. Het dorp kent een rijke historie en dat is vandaag de dag nog aan veel dingen terug te zien. Eeuwenoude molens, romantische steegjes en historische monumenten vallen je ten deel. Joure is niet voor niets één van de mooiste dorpen van Friesland. Of zoals ze in Joure ook wel zeggen: vlecke.’ Nét niet een dorp, en nét niet een stad.

Bezienswaardigheden

Wanneer je in Joure bent kun je het Museum Joure niet zomaar ongemerkt aan je voorbij laten gaan. Het museum demonstreert de bakermat van vele ambachten die ontstonden in een ver verleden in Joure. Waan je in lang vervlogen tijden en krijg te weten hoe het concept Douwe Egberts in de loop der jaren vorm werd gegeven door de familie Egberts. Douwe Egberts groeide uit tot het merk van formaat zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen. Ga achter de koffiemachines staan en neem de kruidige geur zoals je die alleen van de Douwe Egberts koffiebonen kent in je op. Met een beetje fantasie zie je de werklieden nog aan de fabrieksknoppen draaien. In dit museum ontdek je hoeveel passie, maar ook hard werk achter het bekende merk schuilgaat.

Friese klokken
De Friese klokkenindustrie: de Jousters ontwierpen ze. De mooiste Friese stoeltjesklokken en niet lang daarna de Friese staartklok. Deze klokken waren een periode zo populair dat ze de hele wereld over gingen. Van Noord-Afrika tot Indonesië. Later ontstond een kentering in de populariteit door de opkomst van de Duitse klok. Maar in Museum Joure kun je deze befaamde Friese klokken gelukkig nog in volle glorie bewonderen. Kijk alleen eens naar het prachtige lijnenspel van de stoeltjesklok. Het loden gietwerk in samenspel met de bijzondere schilderingen van bloemenslingers maakt duidelijk dat de Jousters rasechte pioniers zijn met oog voor detail.

Evenementenkalender

Joure staat bijna synoniem aan de bekende ballonfeesten. Ook de braderieën zijn een groot jaarlijks terugkerend spektakel in juli. Maar ook verderop in het jaar kun je op het gebied van recreëren te kust en te keur in Joure. Zoals de Jouster Merke Koersen. Waar tijdens deze harddraverijwedstrijden gestreden wordt om een van de befaamde stoeltjesklokken. Proef van de fantastische sfeer op de baan waar de rondvliegende modderkluiten geenszins de pret kunnen bederven. En wie weet verlaat je aan het einde van de dag de baan met een paar bankbiljetten extra in je broekzak.
Modelauto verzamelaar? Dan kan het je niet ontgaan zijn. Zaterdag 19 november vindt de modelautoruilbeurs plaats aan de Vegelingsweg 20 te Joure. Al sinds 1982 is deze beurs een begrip voor verzamelaars van miniatuurauto’s, vrachtwagens en landbouwwerktuigen. Komt dat zien, komt dat zien!

Restaurants
In Joure is horecagelegenheid ‘Het Tolhuis’ een begrip. Het prachtige karakteristieke pand aan het water geeft al een beetje prijs hoe het verdere verloop van de beleving zal zijn. Namelijk vol karakter en smaak. Bijzondere gerechten zijn typerend voor het Tolhuis en het personeel loopt het vuur uit de sloffen om haar gasten een zorgeloze avond te bezorgen. Een avondje ultiem genieten doe je dan ook bij uitstek in ‘de huiskamer’ van het restaurant.
Bij ‘Grand café de Jongens van Joure’ is dé gedroomde avond uit niet langer een droom. Los hem in aan de Merk 13, waar de jongens van Joure en hun personeel je verwelkomen. Deze ondernemers droomden lange tijd van hun eigen restaurant. Dat is inmiddels realiteit. “Twee jongens, één droom, een glas Kornuit. Joure. De perfecte locatie. De naam: Grand Café De Jongens Van Joure”, aldus de ondernemers. Een plek waar seizoensgerechten, verse ingrediënten en streekproducten de overhand hebben.

Wonen in Joure
Joure heeft het gemoedelijke van een dorp, maar de levendigheid van een stad. Het stadse karakter is er heersend door de opgewekte sfeer en de saamhorigheid valt er als een warme deken over je heen. Fijn, maar nimmer benauwend. Het dorp kent goede uitvalswegen: de A6 en A7 zijn dichtbij en als slotsom kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat Joure bij uitstek een plek is waar je nooit meer weg wilt. Dat hoeft ook niet: project Broek-Zuid biedt je de mogelijkheid om je huidige huis en haard te verlaten en voorgoed neer te strijken op deze natuurrijke plek omgeven door water en historie in Joure. Joure verovert je hart!

De definitie van een goede tekst.

Een goede tekst is foutloos en helder, toegespitst op een doelgroep. Bovendien spoort een goede tekst aan tot doorlezen en leest ook daadwerkelijk lekker door. Natuurlijk komt bij het schrijven van een goede tekst meer kijken!

Zoek jij een tekstschrijver die deze rake teksten voor jou kan schrijven? Neem dan contact met mij op.