Het zal niet de eerste keer zijn dat je hoort dat content king is. Een waarheid als een koe. Als bedrijf wil je jouw doelgroep op de meest effectieve manier bereiken. Dat levert je een arsenaal aan voordelen op. Maar denk je bij content ook als eerste aan het geschreven woord? Dan is het goed dat we je aandacht hebben. Haal de camera maar vast tevoorschijn of ga op zoek naar een videograaf: want video content is de motor voor geslaagde content. Lees maar mee.
Op een website hoort content, dat behoeft geen verdere uitleg. So far so good. De juiste content leidt je lezers door de pagina’s van jouw website, zodat zij voorgeschoteld krijgen waar ze naar op zoek zijn. Maar je kunt op meerdere manieren zorgen voor goede content. En het is aan te bevelen om daar goed over na te denken, want je bezoeker geeft jouw website immers zo’n 3 minuten de tijd om te vinden wat hij zoekt, voordat hij de website van concurrent aandoet.
Hoe houd je je hoofd boven water in de zee aan websites en hoe trek je op een positieve manier de aandacht van potentiële klanten?
Crossmediale communicatie
Door verschillende soorten content te bundelen en in te zetten op crossmediale communicatie. Misschien wist je dit al, maar heb je last van koudwatervrees of is er een andere gegronde reden waarom je nog niet voor het inzetten van video content koos. Dan is het goed om de voordelen nog eens extra te onderstrepen. Je laat je bedrijf van de menselijke kant zien en dat is een geweldig idee:
Je creëert vertrouwen bij je potentiële klanten
Je komt eerder op de eerste zoekpagina van Google terecht
Het kost je websitebezoekers weinig moeite om jouw video’s te bekijken
Videocontent is uitermate geschikt voor de vindbaarheid van jouw website
Complexe begrippen worden inzichtelijk, omdat jij -de expert- er in geuren en kleuren over vertelt. En dát beklijft.
Je kweekt sympathie bij je doelgroep
Je bereikt sneller mensen buiten je netwerk
Een visuele boodschap wordt beter onthouden
Ben je al over de streep of toch nog niet helemaal? Bovenstaande punten zijn goede redenen om van start te gaan met video content voor op jouw website. Of je het nu meteen groots aanpakt door een bedrijfsfilm te (laten) maken of door in te zetten op vloggen: je kan het zo groot- of kleinschalig inzetten als je wilt. Maar doe je het niet, dan durven we wel te zeggen dat je echt goede kansen laat liggen. Zonde, toch?
De toekomst
Laten we ook de tijdgeest niet over het hoofd zien. Covid-19 zwaaide de scepter over 2020 en 2021, en ook in het nieuwe jaar zal het virus bij lange na nog niet bezworen zijn. Dat is een bittere pil voor iedereen. Thuiswerken is het devies en zal dat ook nog wel even blijven. Dat is waar video content weer om de hoek komt kijken. Teams en Zoom waren nog nooit zo populair: we zijn massaal verworden tot ‘zoombies’. Een schoolvoorbeeld van hoe digitalisering gemeengoed is.
Video content wordt meer en meer de toekomst. Het begint allemaal met zichtbaar zijn en laten zien dat jij dé expert bent binnen jouw niche. Met een video maak je jezelf zichtbaarder dan zichtbaar. De telefoonstem van de klantenservice? Die is het gezicht dat jouw merk als geen ander kan vertegenwoordigen. En de medewerkers van de marketingafdeling? Zij kunnen niet alleen lezen en schrijven met jouw klanten, het is hun werk om na te denken over de beste marketingstrategieën. Het personeel is immers de kurk waarop de zaak drijft en als geen ander kunnen zij op video geanimeerd vertellen over jouw merk. Laat ze aan het woord.
Wat film je?
Wat je dan precies laat zien? We geven je carte blanche: wat jij wil. Dat kan bijvoorbeeld een instructievideo zijn, bedrijfsvideo of impressievideo. Jij bent de expert, dus jij hebt de kunde. Maar zijn er binnen jouw bedrijfstak vele technische termen, laat jargon dan liever achterwege. Of grijp die kans juist aan om die termen te ontcijferen in jouw video’s, zodat jouw klant precies weet wat bedoeld wordt met ‘benchmarken’, ‘piketpaaltjes slaan’ en ‘taskforce’. Een persoonlijke toon en gedegen uitleg: dat snijdt hout.
Gun je aanhoorders ‘spreektaal’. Video content is de manier om in begrijpelijke taal uit te leggen wat jouw werkzaamheden inhouden. Wat je bedrijf drijft: men is altijd op zoek naar een stukje herkenning. Video content is zonder meer een goede manier om wat losser uit de hoek te komen dan je normaal zou doen. Soms is in het geschreven woord nou eenmaal onvermijdelijk om jargon te gebruiken. Leg het verhaal in je video’s zo uit dat het voor iedereen begrijpelijk is. Kortom: praat zoals je tegen je buurman zou doen. Scoor je punten mee.
De expert
Zet je licht niet onder de korenmaat. Natuurlijk geef je niet al je bedrijfsgeheimen weg, maar laat zien waarom jij de expert bent. Een video is bij uitstek de manier om dit te doen. Een kijkje achter de schermen van jouw bedrijf zorgt voor sympathie, maar ook voor het broodnodige vertrouwen in jouw merk. En een video blijft nou eenmaal beter hangen in het geheugen dan tekst. Een open deur, maar een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Ga maar bij jezelf te rade. Dus vertel: waarom voer jij jouw bedrijf met bezieling?
Een virtuele rondleiding door je bedrijf, een instructievideo, een luchtige video doorspekt met humor, de wie-zijn-wij video’s, het vastleggen van evenementen, een impressievideo over jouw product, het filmen van een interview of een handige VR-video: de mogelijkheden zijn wijdverbreid.
Wees niet verbaasd wanneer jouw toffe video zich als een olievlek over het internet verspreidt. Je verzekert je merk van een gigantisch online bereik. Dat betekent een enorme doelgroep om aan te spreken met rake video content. Maak er gebruik van. En vooral: ken je doelgroep. Weet wie je
kijkers zijn, wat ze drijft, wat ze willen, waar ze over dromen. Dan pas kan je gericht gebruik maken van video content die je doelgroep écht aanspreekt.
Contentstrategie en vindbaarheid
Je bent aan het vloggen geslagen of je hebt een videograaf ingeschakeld en er is volop beeldmateriaal om online af te vuren. Kun je dan nu achterover leunen? Nou, nog niet helemaal. Want nu komt het aan op slimme contentstrategie. De titels moet je onder meer voorzien van prikkelende woorden die aanzetten tot actie.
Dus kijk door de ogen van je doelgroep. Welke titels wekken de nieuwsgierigheid? Wees met de beschrijving wel zo beknopt mogelijk door een minimum aan 5 woorden uit te schrijven als het op de titel aankomt. Kijk eens op Google Adwords om te zien op welke woorden je doelgroep zoekt. Dat is gunstig voor de vindbaarheid van jouw website en van groot belang om zo hoog mogelijk in Google te scoren.
SEO en verkeer
Zet je Youtube als platform in, dan is dit een goede keuze. Want jouw filmpjes zullen nu hoger ranken in de Google zoekresultaten. Ook is het bereik nu groot. De keerzijde is dat het verkeer niet rechtstreeks naar jouw website geleid wordt. Daar kun je wat aan doen door via je eigen server te hosten of tegen betaling via platformen als Wistia. Dat is weer gunstig voor je SEO-waarde. Maar ook hier weer een schaduwkant: namelijk minder snel opvallend hoge rankings in Google. Kies dus het platform dat voor jou het meest effectief is.
Juiste kanaal
Je hebt sterkte video content en goede titels. Super! Dan is de weg naar online plaatsing dichtbij. Nu denk je na over het juiste kanaal voor jouw bedrijf. Plaats je de video op de website, dan kun je deze natuurlijk ook nog delen op de verschillende social media kanalen. Op welke kanalen bevindt je doelgroep zich? Facebook, Instagram, Tiktok of voornamelijk Linkedin? Als je dit onderzoekt en uitgevogeld hebt, dan kun je succesvol online gaan met je video’s.
Hoelang?
Hoelang je filmpje moet zijn? Dat hang helemaal af van wat je wil vertellen. Maar houd wel in je achterhoofd dat te veel afwijken van je verhaal averechts werkt. Bedenk dus voordat je aan het filmen slaat goed wat de kern van je verhaal is en kader het verhaal af door enkel deze punten aan te halen. Schiet je nog iets anders te binnen tijdens het opnemen? Helemaal goed, schrijf het op en bewaar het voor een volgend filmpje. Zo rol je tegelijkertijd een content strategie voor de lange termijn uit.
Wanneer je inzet op video content, dan zal dit zich gaandeweg uitbetalen. Misschien moet je die eerste keer best een drempel over, maar zodra je jezelf daar mentaal overheen hebt gehesen, zul je zien dat het in je voordeel gaat werken. Video content kan jouw merk echt versterken. En blijf vooral jezelf in deze video’s. Dat is misschien wel een van de beste tip die we je kunnen meegeven.
Persoonlijke noot
Authenticiteit is een hoog goed. Er wordt veel waarde aan gehecht. Sterker nog, je valt vroeg of laat keihard door de mand als je je anders voordoet. Als je verhaal niet strookt met wat je als merk wil uitdragen. Dat moet je ook helemaal niet willen. Ken je publiek en blijf jezelf. Niemand
zit te wachten op gladde verkooppraatjes, vooral niet in een tijd die schreeuwt om transparantie en een persoonlijke noot. Verkooppraatjes houd je dus liever ergens anders.
Pak die camera en denk goed na over wie jouw kijker is, wat je kijker graag wil zien en zet een krachtige klantreis op poten door bovenstaande tips te hanteren. Vraag jezelf af wat jij graag zou willen zien of zou willen weten over een ander bedrijf. Met dat in je achterhoofd zet je zeker weten
een super User-Generated-Video op touw!
Call-to-action
Ga direct van start met filmen. See what we did here? Een-call-to-action. Kort maar krachtig. Vergeet je dit ook niet mee te nemen in je filmpjes? Ook hier kan je namelijk prima afsluiten met een call-to- action. Maar vergeet ook niet in het begin even aan te halen wat je wil van je kijker. Wil je ze een product verkopen? Ze naar je website leiden? Laat je kijker niet verdwalen tussen de woorden.
Veel succes met het uitstippelen van jouw video content strategie! En veel filmplezier natuurlijk. Want video content is hartstikke leuk. Om naar te kijken, maar ook om te maken. Laat je creativiteit de vrije loop en zie wat voor positiefs het ontketent. Video content waar je doelgroep niet omheen kan. Daar gooi je hoge ogen mee.