Waar paard en ruiter samenkomen afbeelding
Waar paard en ruiter samenkomen afbeelding

Waar paard en ruiter samenkomen, schuilt ook gevaar

‘Een trieste samenloop van omstandigheden’

Machtig mooi om naar te kijken zijn ze. Met sierlijke, maar zelfverzekerde tred stuift de één na de ander voorbij; stofwolken en bewonderende blikken in hun kielzog achterlatend. Een bezwete borstkas, waarin elke ader bijna uit zijn sponning lijkt te knappen van de inspanning, toont de ongenadige kracht van het paard.

Aan de ene kant van de balken, die de bak afbakenen, stuiven een stuk of zes prachtig mooie Friese paarden door het mulle zand. Ze worden aangestuurd door de man of vrouw die op het rijtuig plaats heeft genomen, dat door middel van strengen en riemen verbonden is aan het paard. Vakkundig worden de paarden met de leidsels van de ene kant naar de andere kant gestuurd, in sierlijke kringen en dan weer rechte lijnen.

Tegenover de bak ligt een grote open vlakte, waar de ruiters op de rug van hun paard onder supervisie van een paardrijd-instructrice, de buitenruimte vullen. Hier komen paarden samen in verschillende maten, rassen en kleuren. “Om de beurt recht op de A-C lijn staan, en weglopen op jouw commando!”, brult de instructrice. En dan: “Een grote volte in draf en zo rond mogelijk maken!”. Gemoedelijk, maar vastberaden bewegen paard en ruiter op het ritme van de begeleidende stem. Een knap staaltje samenwerking.

Mooie nazomeravond

Het weer is zacht en het is een mooie, vroege nazomeravond. In de laatste zonnestralen van de dag lijken de schaduwen van de grote dieren nog imposanter. Inspannende blikken van de ruiters vanaf de kolossale ruggen aan de ene kant, aan de andere kant worden de grote paarden vanaf de bok in het gareel gehouden. Hobby en sport komen samen, waarbij toch weer twee heel verschillende takken worden beoefend.

De rustige setting en het mooie schouwspel veranderen in een microseconde in onverklaarbare onrust. Lawaai en oproer klinken vanuit de kant waar de Friese paarden voor de kar gespannen staan. Met een doffe klap vallen er balken in het zand en twee Friese paarden die gezamenlijk een men-duo vormen, gaan met de kar op de loop. Blinde paniek, de man die de paarden bestuurt is overduidelijk de controle kwijt, maar bevindt zich nog op de kar, terwijl de twee paarden op een drukke weg afstevenen.

Doffe klap

Het moeten seconden zijn wanneer er weer een doffe klap klinkt. Dit keer van de man die eieren voor zijn geld kiest en voor een sprong van de huifkar kiest in plaats van zich mee te laten voeren naar een donker doemscenario. Namelijk de drukke weg waar de paarden onverminderd gang naar maken. Een aantal mensen ziet het lichaam richting de grond tuimelen en snellen af op de man die bewegingsloos in het zand blijft liggen. Naast hem staat een tweetal houten paaltjes.

Een man verderop bedenkt zich geen moment en licht een instructrice in, die zich een paar honderd meter verderop in de manege bevindt. Hij weet dat ze een EHBO-diploma heeft. Ze komt al snel aanlopen met een glimlach en maakt een terloops grapje: “Zo, even een EHBO-tje doen”, zegt ze, met een blik die voor geruststelling moet zorgen bij de omstanders. Maar haar gezicht vertrekt al gauw als ze met rasse schreden de man nadert. Inmiddels ziet zijn gelaat blauw, een immens naar gezicht.

Loeiende sirenes

In de tussentijd is de ambulance al lang en breed ingelicht en nadert de manage met loeiende sirenes. Dezelfde man die de instructrice inlichtte, belde ook 112. Hij staat al op de weg om ze te begeleiden naar het ongeluk. Twee man sterk rennen met brancard naar de man, waar de instructrice huilend plaats voor hen maakt. Ze probeert hem letterlijk nieuw leven in te blazen, maar de ambulancebroeders zetten grover geschut in en komen met een brancard en een defibrillator op de proppen.

De brancard met de man erop wordt in de gele wagen geduwd, welke met piepende banden koers richting het ziekenhuis zet. De sfeer op het buitenterrein is gelaten en onthutst. Later komt het bericht: de man heeft het niet gered. Verkeerde tijd, verkeerde plek. De stangen van de wagen schoten los en raakten de hakken van de paarden, een bizar ongeluk. Het nabije paaltje brak dan wel de val van de koetsier, maar ook zijn ribben. Rib door de long, daar kon geen beademing tegenop.

Trieste samenloop Een trieste samenloop van omstandigheden tekent het leven van zijn nabestaanden. Hartverscheurend. De immense kracht van een paard in nood, daar is geen mens op berekend.